Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Χρήση ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία

Τεχνολογίες πληροφορίας που χρησιμοποιώ στη διδασκαλία:

Προβολές ppt με το σκελετό του μαθήματος, τις οποίες εμπλουτίζω με εικόνες και υλικό από το διαδίκτυο για πιο ευχάριστη παρακολούθηση και καλύτερη αναπαράσταση κάποιων εννοιών.

Προβολή video από το youtube ή από εξειδικευμένα site στο ιντερνετ.

Παραπομπή των μαθητών σε σελίδες στο internet για συλλογή υλικού για εργασίες

Παρουσιάση εργασιών από μαθητές σε ppt

Ενημέρωση δική μου για θέματα που αφορούν στο μάθημα από το διαδίκτυο.

Σκέφτομαι σε επόμενο στάδιο να εφαρμώσω την επικοινωνία με τους μαθητές μου με e-mail, όταν θα έχουν κάποια προβλήματα στις εργασίες τους, πράγμα που θα προυποθέτει πως θα πρέπει να παρακολουθώ τον λογαριασμό αυτό κάθε μέρα.

Επίσης μια καλή ιδέα φαίνεται η ίδρυση λογαριασμών στο facebook για τα διάφορα μαθήματα του σχολείου (ή blogs, απλά το περιβάλλον του facebook μου φάνηκε πιο ελκυστικό και πιο φιλικό για τους μαθητές, θα ήθελα όμως εδώ και άλλες γνώμες), με σκοπό ανάρτηση υλικού και απόψεων μαθητές και καθηγητές του ίδιου ή και άλλων σχολείων.

Την τελευταία χρονιά είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω και διαδραστικό πίνακα, που το βρήκα ως φοβερή διευκόλυνση, γιατί δεν χρειαζόταν να κουβαλάω υπολογιστές ή βιντεοπροβολείς ή να αλλάζω αίθουσες και είχα συγχρονη σύνδεση στο internet.

Βέβεια, θα μου πεί κανείς, το ίδιο θα μπορούσε να επιτευχθεί και με έναν απλό λευκό πίνακα για μαρκαδόρο και έναν μόνιμο προτζέκτορα και φορητό υπολογιστή μέσα στην αίθουσα, μια και, για πρώτη χρονιά, δεν κατάφερα να κάνω χρήση των διφόρων προγραμμάτων και πολλών δυνατοτήτων του διαδραστικού. Για να φέρω πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τους διαδραστικούς, όμως, πιστεύω πως θα ήθελα να εντρυφήσω λίγο ακόμα...

Δεν έχω καταφέρει ακόμα να ενσωματώσω εξειδικευμένο λογισμικό για τα διάφορα μαθήματα, είμαι στο στάδιο μελέτης.

Τα πειράματα προσομοίωσης τα αποφεύγω προς το παρόν, γιατί πιστεύω πως τα παιδιά πρέπει πρώτα να εξασκηθούν πολύ καλά στο περιβάλλον του εργαστηρίου, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν ως βοήθημα και όχι ως αυτοσκοπό.

Ευχαριστούμε Αναστασία για το blog.

Σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια των διακοπών και καλή αντάμωση το Σεπτέμβρη.

Κατερίνα Καλίτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου