Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Χρήση των ΤΠΕ

Η χρήση των ΤΠΕ διευκολύνει και αναβαθμίζει την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Αποτελεί εργαλείο αλλά όχι αυτοσκοπό. Η έκταση της χρήση τους εξαρτάται από τις δεξιότητες του εκπαιδευτικού, το γνωστικό αντικείμενο, αλλά και τους περιορισμούς που θέτει το Πρόγραμμα Σπουδών.

Στη Βιολογία η χρήση των ΤΠΕ κρίνεται απαραίτητη. Είναι δύσκολο, για τους μαθητές, να κατανοήσουν τα βιολογικά φαινόμενα χωρίς αντίστοιχη οπτική παράσταση. Για το λόγο αυτό:

α) Στη Β΄ Λυκείου κάθε μάθημα γίνεται με χρήση power point. Στα μικρά κείμενα των διαφανειών παρεμβάλλονται εικόνες και γίνεται χρήση υπερσυνδέσεων με videos, στα οποία περιγράφονται τα προς παράδοση φαινόμενα (π.χ. δομή του DNA, μεταφορά ουσιών μέσα και έξω από το κύτταρο, αντιγραφή, μεταγραφή, μετάφραση κ.α.)

β) Στη Γ΄ Λυκείου, λόγω του περιορισμού και της πίεσης που βιώνει ο εκπαιδευτικός για την ολοκλήρωση της ύλης, γίνεται χρήση εικόνων και videos σε συγκεκριμένα μαθήματα

γ) Στην Κατεύθυνση, επειδή οι γνώσεις εξειδικεύονται και απαιτείται περισσότερη εμβάθυνση, γίνεται χρήση videos και διαδικτύου, όπου χρησιμοποιούνται ιστοσελίδες για ασκήσεις, animations και πειράματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου